Zapiekanka makaronowa z dynią
Aromatyczne danie z wykorzystaniem dyni
Porcje
2
Czas:
50 min
Kalorie:
320 kcal w 1 porcji
Dobre na:
obiad, kolacja
obiad / kolacja
Zapiekanka z makaronem i dynią
Składniki
-
100 g makaronu
-
200 g dyni
-
10 g parmezanu
-
5 g oliwy z oliwek (1 łyżeczka)
-
5 g natka pietruszki (1 łyżeczka)
-
100 ml mleka 1,5%
- 5 g masła (1 łyżeczka)
-
5 g mąki pszennej
- pieprz, sól, gałka muszkatołowa
Krok po kroku – przygotowanie
Krok 1
Makaron ugotuj al dente.
Krok 2
Dynię pokrój na mniejsze kawałki, razem z pokrojonym czosnkiem ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polej oliwą. Piecz w 180 stopniach przez około 20-30 minut.
Krok 3
Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę. Następnie dolej mleko i energicznie mieszaj aby nie było grudek, dopraw solą, pieprzem i gałką.
Krok 4
Do naczynia żaroodpornego przełóż makaron, dynię i polej sosem. Piecz w 180 stopniach przez około 15 minut. Gotowe danie posyp parmezanem i pietruszką.
Zdrowy Duet
dietetyk kliniczny, psychodietetyk