Przedstawiamy Wam nasz ulubiony przepis na wegański krem z soczewicy i marchewki.
Zupa jest bardzo prostym i szybkim daniem. Idealnie nada się na obiad, ale także jako rozgrzewające danie na kolację. Jej czas przygotowania (wraz z posprzątaniem :p ) to maksymalnie 30 minut.
Zachęcamy wszystkich fanatyków soczewicy do wypróbowania przepisu, ale również osoby, które lubią zupy krem, a średnio przepadają za strączkami.
Składniki na 2 porcje:
- soczewica, suche nasiona 70 g (6 łyżek)
- marchew 2 szt.
- cebula 1 szt.
- czosnek 2 ząbki
- olej rzepakowy 20 g (2 łyżki)
- bazylia/szczypiorek – zioła do ozdoby, smaku i zdrowia 🙂
- przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka słodka wędzona, tymianek
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Następnie podsmaż je na rozgrzanym oleju.
- Soczewicę opłucz pod bieżącą wodą i dodaj do zawartości patelni.
- Marchew obierz, następnie zetrzyj na tarce (drobne oczka). Startą marchew dodaj do zawartości patelni.
- Wszystko razem podsmaż, co jakiś czas mieszając.
- Zawartość patelni przełóż do garnka, zalej wrzątkiem (tak, aby przykryć powierzchnię składników) i gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut.
- W trakcie gotowania przypraw solą, pieprzem, papryką i curry. Zupę możesz przyprawić wg własnych upodobań.
- Gdy wszystkie składniki będą miękkie, odłóż garnek z ognia, poczekaj chwilę, aż trochę ostygnie. Następnie zmiksuj na gładki krem. Dodaj tymianek i wymieszaj.
Wartość kaloryczna i makroskładniki w 1 porcji:
Energia: 251,7 kcal
Białko: 10,6 g
Tłuszcz: 11,4 g
Węglowodany: 23,8 g
Smacznego!