Pstrąg tęczowy z ziemniakami i lekką sałatką

Ryba z pary to idealny pomysł na szybki obiad. Przygotowanie produktów do tego dania zajmuje dosłownie 10-15 minut. Czas gotowania ryby to około 15 minut. Najdłużej będą się gotować ziemniaki, 20-30 minut. Aby nie marnować czasu, można się zająć przygotowaniem sałatki. 

 Składniki:

  • pstrąg tęczowy 150 g
  • ziemniaki 200 g
  • sałata 30-50 g
  • ogórek 1 szt.
  • pomidor 0,5 szt.
  • oliwa z oliwek 5 g (1 łyżeczka)

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki umyj i obierz.
  • Rybę przypraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. 
  • Ziemniaki i rybę ugotuj razem na parze. 
  • Ogórek obierz ze skórki i wraz z pomidorem pokrój wg uznania. 
  • Sałatę porwij na mniejsze kawałki. 
  • Wszystkie warzywa wymieszaj razem, dodaj oliwę i dopraw wg smaku. 

Wartość kaloryczna i makroskładniki w 1 porcji:
Energia: 387 kcal
Białko: 35 g
Tłuszcz: 8,9 g
Węglowodany: 40 g

 

Smacznego!

ryba z pary

Dietetyk kliniczny – blog

Zobacz więcej przepisów

Pieczone ziemniaki w zdrowszej wersji

Pieczone ziemniaki w zdrowszej wersji

Pieczone ziemniaki, frytki czy talarki bardzo często kojarzą się z daniami typu fast-food. Dzieje się tak ze względu na to, że są one smażone w głębokim oleju. Pacjenci, którzy trafiają do  gabinetu dietetyka, często mają przekonania, że nie będą mogli już jeść ziemniaków.

czytaj dalej
Krem z dyni

Krem z dyni

Niskokaloryczny krem z dyni i marchewki  Składniki:(całość to porcja dla około 4 osób) dynia około 400 g marchew 90 g (2 szt.) cebula 100 g (1 szt.) por 70 g (0,5 szt.) oliwa z oliwek 40 g (4 łyżki) ziemniaki 140 g (2 szt.) czosnek 4 ząbki masło 20 g (2 łyżki)...

czytaj dalej
Zadzwoń i umów się na wizytę