Pstrąg tęczowy z ziemniakami i lekką sałatką
Ryba z pary to idealny pomysł na szybki obiad. Przygotowanie produktów do tego dania zajmuje dosłownie 10-15 minut. Czas gotowania ryby to około 15 minut. Najdłużej będą się gotować ziemniaki, 20-30 minut. Aby nie marnować czasu, można się zająć przygotowaniem sałatki.
Składniki:
- pstrąg tęczowy 150 g
- ziemniaki 200 g
- sałata 30-50 g
- ogórek 1 szt.
- pomidor 0,5 szt.
- oliwa z oliwek 5 g (1 łyżeczka)
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki umyj i obierz.
- Rybę przypraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
- Ziemniaki i rybę ugotuj razem na parze.
- Ogórek obierz ze skórki i wraz z pomidorem pokrój wg uznania.
- Sałatę porwij na mniejsze kawałki.
- Wszystkie warzywa wymieszaj razem, dodaj oliwę i dopraw wg smaku.
Wartość kaloryczna i makroskładniki w 1 porcji:
Energia: 387 kcal
Białko: 35 g
Tłuszcz: 8,9 g
Węglowodany: 40 g
Smacznego!
Dietetyk kliniczny – blog
Zobacz więcej przepisów
Fit sernik Oreo
Szukasz alternatywny na tradycyjne słodycze? Wypróbuj ten przepis, a cała rodzina i znajomi będą zachwyceni.
Domowa granola
Masz już dość sklepowych płatków z dodatkiem cukru? Wypróbuj przepis na pyszną i zdrową granolę.
Leczo
LeczoSycąca propozycja na obiad jednogarnkowy.Porcje 1Czas: 45 minKalorie: 433 kcalDobre na: obiadobiad LeczoSkładniki ½ cukinii (ok. 150 g) ½ papryki (ok 70 g) 10 g oleju rzepakowego 65 g ciecierzycy ugotowanej (po odsączeniu) 200 g pomidorów...