Pstrąg tęczowy z ziemniakami i lekką sałatką

Ryba z pary to idealny pomysł na szybki obiad. Przygotowanie produktów do tego dania zajmuje dosłownie 10-15 minut. Czas gotowania ryby to około 15 minut. Najdłużej będą się gotować ziemniaki, 20-30 minut. Aby nie marnować czasu, można się zająć przygotowaniem sałatki. 

 Składniki:

  • pstrąg tęczowy 150 g
  • ziemniaki 200 g
  • sałata 30-50 g
  • ogórek 1 szt.
  • pomidor 0,5 szt.
  • oliwa z oliwek 5 g (1 łyżeczka)

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki umyj i obierz.
  • Rybę przypraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. 
  • Ziemniaki i rybę ugotuj razem na parze. 
  • Ogórek obierz ze skórki i wraz z pomidorem pokrój wg uznania. 
  • Sałatę porwij na mniejsze kawałki. 
  • Wszystkie warzywa wymieszaj razem, dodaj oliwę i dopraw wg smaku. 

Wartość kaloryczna i makroskładniki w 1 porcji:
Energia: 387 kcal
Białko: 35 g
Tłuszcz: 8,9 g
Węglowodany: 40 g

 

Smacznego!

ryba z pary

Dietetyk kliniczny – blog

Zobacz więcej przepisów

Fit sernik Oreo

Fit sernik Oreo

Szukasz alternatywny na tradycyjne słodycze? Wypróbuj ten przepis, a cała rodzina i znajomi będą zachwyceni.

czytaj dalej
Domowa granola

Domowa granola

Masz już dość sklepowych płatków z dodatkiem cukru? Wypróbuj przepis na pyszną i zdrową granolę.

czytaj dalej
Leczo

Leczo

LeczoSycąca propozycja na obiad jednogarnkowy.Porcje 1Czas: 45 minKalorie: 433 kcalDobre na: obiadobiad LeczoSkładniki ½ cukinii (ok. 150 g) ½ papryki (ok 70 g) 10 g oleju rzepakowego 65 g ciecierzycy ugotowanej (po odsączeniu) 200 g pomidorów...

czytaj dalej
Zadzwoń i umów się na wizytę