Pstrąg tęczowy z ziemniakami i lekką sałatką
Ryba z pary to idealny pomysł na szybki obiad. Przygotowanie produktów do tego dania zajmuje dosłownie 10-15 minut. Czas gotowania ryby to około 15 minut. Najdłużej będą się gotować ziemniaki, 20-30 minut. Aby nie marnować czasu, można się zająć przygotowaniem sałatki.
Składniki:
- pstrąg tęczowy 150 g
- ziemniaki 200 g
- sałata 30-50 g
- ogórek 1 szt.
- pomidor 0,5 szt.
- oliwa z oliwek 5 g (1 łyżeczka)
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki umyj i obierz.
- Rybę przypraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
- Ziemniaki i rybę ugotuj razem na parze.
- Ogórek obierz ze skórki i wraz z pomidorem pokrój wg uznania.
- Sałatę porwij na mniejsze kawałki.
- Wszystkie warzywa wymieszaj razem, dodaj oliwę i dopraw wg smaku.
Wartość kaloryczna i makroskładniki w 1 porcji:
Energia: 387 kcal
Białko: 35 g
Tłuszcz: 8,9 g
Węglowodany: 40 g
Smacznego!
Dietetyk kliniczny – blog
Zobacz więcej przepisów
Naleśniki z mąki orkiszowej z owocami
Przepis na wartościowe naleśniki z serkiem i owocami.
Pieczone ziemniaki w zdrowszej wersji
Pieczone ziemniaki, frytki czy talarki bardzo często kojarzą się z daniami typu fast-food. Dzieje się tak ze względu na to, że są one smażone w głębokim oleju. Pacjenci, którzy trafiają do gabinetu dietetyka, często mają przekonania, że nie będą mogli już jeść ziemniaków.
Krem z dyni
Niskokaloryczny krem z dyni i marchewki Składniki:(całość to porcja dla około 4 osób) dynia około 400 g marchew 90 g (2 szt.) cebula 100 g (1 szt.) por 70 g (0,5 szt.) oliwa z oliwek 40 g (4 łyżki) ziemniaki 140 g (2 szt.) czosnek 4 ząbki masło 20 g (2 łyżki)...