Chrupiące ziemniaki z pieca

fit ziemniaczki z pieca

Pieczone ziemniaki, frytki czy talarki bardzo często kojarzą się z daniami typu fast-food. Dzieje się tak ze względu na to, że są one smażone w głębokim oleju. Niestety w taki sposób są też przygotowane w większości restauracjach i barach typu fast-food. Pacjenci, którzy trafiają do  gabinetu dietetyka, często mają przekonania, że nie będą mogli już jeść ziemniaków, a o frytkach czy pieczonych ziemniakach mogą zapomnieć. Na całe szczęście piekarnik daje nam wiele możliwości i dzięki tej obróbce termicznej można odchudzić typowe dania, nie tracąc na smaku.

Zobaczcie przepis i wypróbujcie go w swoich domach 🙂 

 Składniki:

  • ziemniaki 500 g
  • olej rzepakowy 30 g (3 łyżki)

Podane składniki są przeznaczone na 2-3 porcje.

Przyprawy:

  • szczypta soli
  • pieprz czarny
  • papryka słodka wędzona
  • zioła sycylijskie (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki umyj, osusz, następnie obierz ze skórki.
  • Przygotowane ziemniaki pokrój wg uznania, mogą to być frytki (słupki), talarki, łódeczki. U nas były to talarki.
  • W miseczce wymieszaj olej z przyprawami.
  • Następnie olej wylej na ziemniaki i dokładnie wszystko wymieszaj. Tak, aby każdy talarek był obtoczony przyprawami.
  • Na blachę wyłóż papier do pieczenia.
  • Na papier wyłóż ziemniaki.
  • Piecz w piekarniku, funkcja gór dół, 200 stopni.
  • Czas pieczenia to około 20 minut. Czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć w zależności od tego, jak grubo będą pokrojone ziemniaki.

 

Wartość kaloryczna i makroskładniki w 1 porcji (przy podziale na 3 porcje):
Energia: 220  kcal
Białko: 3,3 g
Tłuszcz: 10 g
Węglowodany: 28 g

 

Smacznego!

fit ziemniaczki z pieca
Zadzwoń i umów się na wizytę