Chrupiące ziemniaki z pieca
Pieczone ziemniaki, frytki czy talarki bardzo często kojarzą się z daniami typu fast-food. Dzieje się tak ze względu na to, że są one smażone w głębokim oleju. Niestety w taki sposób są też przygotowane w większości restauracjach i barach typu fast-food. Pacjenci, którzy trafiają do gabinetu dietetyka, często mają przekonania, że nie będą mogli już jeść ziemniaków, a o frytkach czy pieczonych ziemniakach mogą zapomnieć. Na całe szczęście piekarnik daje nam wiele możliwości i dzięki tej obróbce termicznej można odchudzić typowe dania, nie tracąc na smaku.
Zobaczcie przepis i wypróbujcie go w swoich domach 🙂
Składniki:
- ziemniaki 500 g
- olej rzepakowy 30 g (3 łyżki)
Podane składniki są przeznaczone na 2-3 porcje.
Przyprawy:
- szczypta soli
- pieprz czarny
- papryka słodka wędzona
- zioła sycylijskie (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki umyj, osusz, następnie obierz ze skórki.
- Przygotowane ziemniaki pokrój wg uznania, mogą to być frytki (słupki), talarki, łódeczki. U nas były to talarki.
- W miseczce wymieszaj olej z przyprawami.
- Następnie olej wylej na ziemniaki i dokładnie wszystko wymieszaj. Tak, aby każdy talarek był obtoczony przyprawami.
- Na blachę wyłóż papier do pieczenia.
- Na papier wyłóż ziemniaki.
- Piecz w piekarniku, funkcja gór dół, 200 stopni.
- Czas pieczenia to około 20 minut. Czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć w zależności od tego, jak grubo będą pokrojone ziemniaki.
Wartość kaloryczna i makroskładniki w 1 porcji (przy podziale na 3 porcje):
Energia: 220 kcal
Białko: 3,3 g
Tłuszcz: 10 g
Węglowodany: 28 g
Smacznego!