Czy będąc na diecie, można jeść naleśniki? Takie pytanie często słyszymy w gabinecie od naszych pacjentów, zwłaszcza tych, którzy przychodzą na pierwszą wizytę.
Jeśli naleśniki zostaną dobrze przygotowane i stanowią zbilansowany posiłek, to oczywiście można je wprowadzić do diety.
Przedstawiamy Wam nasz ulubiony przepis na naleśniki z mąki orkiszowej.
Składniki na 2 porcje:
- mąka orkiszowa 90 g (6 łyżek)
- mleko 1,5% 200 ml
- jaja 1 szt.
- jogurt naturalny/twarożek/serek wiejski/skyr 150 g (1 opakowanie)
- banan 120 g (1 szt.)
- olej rzepakowy 5 g
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj mąkę z jajkiem i mlekiem.
- Usmaż naleśniki na małej ilości tłuszczu.
- Zmiksuj banana z twarogiem.
- Posmaruj placki twarogiem i zawiń/złóż wg uznania.
- Zjedz naleśniki z borówkami.
Wartość kaloryczna i makroskładniki w 1 porcji:
Energia: 452 kcal
Białko: 28 g
Tłuszcz: 12 g
Węglowodany: 55 g
Smacznego!