Niskokaloryczny krem z dyni i marchewki
Składniki:
(całość to porcja dla około 4 osób)
- dynia około 400 g
- marchew 90 g (2 szt.)
- cebula 100 g (1 szt.)
- por 70 g (0,5 szt.)
- oliwa z oliwek 40 g (4 łyżki)
- ziemniaki 140 g (2 szt.)
- czosnek 4 ząbki
- masło 20 g (2 łyżki)
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka wędzona
Sposób przygotowania:
- Dynię umyj, pokrój na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Usuń pestki.
- Marchew obierz i pokrój w plastry.
- Na papier do pieczenia wyłóż dynię, marchew, czosnek. Całość skrop oliwą (20 g – 2 łyżki) i posyp przyprawami: zioła prowansalskie i papryka wędzona. Piecz w 180 stopniach, funkcja góra dół, czas – około 20-25 minut.
- Ziemniaki obierz, zalej wrzątkiem i ugotuj na miękko.
- Cebulę i pora drobno posiekaj, podsmaż na złoty kolor na oliwie (20 g – 2 łyżki).
- Upieczoną dynię oddziel od skórki, a czosnek obierz z łupin. Następnie wszystkie składniki zmiksuj razem wraz z dodatkiem przegotowanej wody (około 2-3 szklanki).
- Zupę dopraw solą, pieprzem i papryką wędzoną.
Wartość kaloryczna i makroskładniki w 1 porcji:
Energia: 215 kcal
Białko: 3,3 g
Tłuszcz: 14,7 g
Węglowodany: 15,2 g
Smacznego!