Uwielbiamy kasze pod każdą postacią, dlatego tak często próbujemy ich różnych połączeń. Prawie każdą kaszę można przygotować na milion sposób. Wystarczy, że za każdym razem dodacie inne warzywa czy przyprawy.
W tym daniu została wykorzystana kasza gryczana, która jest ceniona za wysoką zawartość błonnika, witaminę E, witaminy z grupy B, a także magnez, cynk, potas czy fosfor.
Dodatkowym jej atutem jest to, że należy do kasz bezglutenowych. Idealnie nadaje się do dań w diecie osób chorujących np. na celiakię.
Składniki na obiad dla 1 osoby:
- pierś z kurczaka 100 g
- kasza gryczana 50 g (pół woreczka)
- cukinia 150 g (0,5 szt.)
- papryka czerwona 70 g
- papryka żółta 70 g
- cebula 50 g
- koncentrat pomidorowy 50 g (2 łyżki)
- olej rzepakowy 10 g (1 łyżka)
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona i tymianek
Sposób przygotowania:
- Cebulę, paprykę, cukinię i mięso pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż na patelni z użyciem oleju.
- Kaszę opłucz pod bieżącą wodą.
- Do zawartości patelni dodaj kaszę, podsmaż ją przez chwilę, cały czas mieszając.
- Zalej wszystko gorącą wodą, tak aby przykryć powierzchnię składników.
- Gotuj pod przykryciem przez 15-20 min. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy oraz przyprawy.
Wartość kaloryczna i makroskładniki w 1 porcji:
Energia: 481 kcal
Białko: 34 g
Tłuszcz: 14,4 g
Węglowodany: 50,2 g
Smacznego!