Kasza z pieczonymi warzywami, fetą i roszponką
Pomysł na sycący i smaczny obiad dla całej rodziny
Porcje
1
Czas:
40 min
Kalorie:
437 kcal
Dobre na:
obiad, kolację
Kasza z pieczonymi warzywami, fetą i roszponką
Składniki
- papryka czerwona – 30 g (1/3 szt.)
- papryka żółta – 30 g (1/3 szt.)
- cukinia – 100 g (1/3 szt.)
- kasza gryczana – 50 g (pół woreczka)
- ser typu “Feta” – 50 g
- roszponka – 2 garści
- oliwa z oliwek – 10 g (1 łyżka)
- tymianek, papryka wędzona, sól, pieprz
Krok po kroku – przygotowanie
Krok 1
Kaszę opłucz na sicie pod bieżącą wodą, ugotuj w wodzie na sypko.
Krok 2
Paprykę i cukinię pokrój w kostkę, skrop oliwą, posyp tymiankiem i papryką wędzoną. Piecz w piekarniku w 180 stopniach, aż warzywa będą miękkie (około 20-30 minut).
Krok 3
Upieczone warzywa połącz z ugotowaną kaszą, dodaj pokrojony ser feta i roszponkę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Inne przepisy
Natalia
dietetyk kliniczny, psychodietetyk