Insulinooporność (IO) to stan kiedy tkanki naszego organizmu (wątroba, tkanka tłuszczowa, mięśniowa i inne) maja zmniejszona tolerancję na działanie insuliny. To nie choroba, to zaburzenie metabliczne, które można cofnąć.
Insulina – za co odpowiada w naszym organizmie?
Insulina to hormon produkowany przez komórki beta w trzustce. Jej głównym celem jest transportowanie glukozy w organizmie. Aby trzustka rozpoczęła produkcję insuliny musi pojawić się odpowiedni sygnał, m.in. jest to pojawienie się glukozy we krwi, a także białka, kwasów tłuszczowych i ciał ketonowych. Wśród Pacjentów panuje przekonanie, że tylko węglowodany czyli glukoza powoduje wydzielanie insuliny. Każdy makroskładnik to sygnał, aby trzustka rozpoczęła produkcje insuliny, czyli po każdym posiłku (nawet jednym małym plasterku szynki) trzustka rozpoczyna produkcję insuliny.
Funkcje insuliny:
- obniża poziom glukozy we krwi,
- przekształca nadmiar węglowodanów w tłuszcze,
- magazynuje glukozę w postaci glikogenu w wątrobie,
- ma wpływ na funkcjonowanie innych narządów, m.in. jajników
- Oraz wiele innych,
Każda z tych funkcji jest ogromnie ważna dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania.
W momencie kiedy insulina ma obniżoną skuteczność, trzustka zaczyna produkować jej większe ilości, początkowo przynosi to dobry skutek, lecz z czasem sprzyja to odkładaniu tkanki tłuszczowej co z kolei prowadzi do obniżonej wrażliwości na insulinę, czyli mamy błędne koło z którego trudno wyjść.
Jeśli u Ciebie została zdiagnozowana insulinooporność lub masz jej podejrzenie, to jest to wyraźny sygnał do zmiany stylu życia! Jeśli nie zrobisz nic, aby zwiększyć wrażliwość Twoich tkanek na insulinę, to jest wysokie ryzyko, że w przyszłości będziesz chorować na cukrzycę typu 2.
Do jakich jeszcze chorób może prowadzić insuloinooporność?
- Stan przedcukrzycowy
- Cukrzyca typu 2
- PCOS – zespół policy stycznych jajników
- Chorób układu sercowo-naczyniowego
- Miażdżycy
- Niealkoholowego stłuszczenia wątroby
Jakie są objawy insulinooporności?
- Przewlekłe zmęczenie,
- Ciemne plamy na skórze, zwłaszcza w okolicach szyi, tzw. Rogowacenie ciemne,
- Otyłość brzuszna, gromadzenie się większej ilości tkanki tłuszczowej na brzuchu,
- Obniżony nastrój,
- Mgła mózgowa,
- Uczucie senności po posiłku, szczególnie po bogatym w węglowodany,
- Częste bóle głowy,
- Bardzo silna chęć zjedzenia czegoś słodkiego
Co przyczynia się do powstania insulinooporności?
- Siedzący tryb życia,
- Nadmiar tkanki tłuszczowej, zwłaszcza w okolicach brzucha,
- Niewłaściwy sposób żywienia, czyli nadmiar słodyczy, przetworzonego jedzenia typu fast foody,
- Brak regularności w posiłkach, długie przerwy między posiłkami,
- Podjadanie,
- Palenie papierosów,
- Częste wahania wagi, odchudzanie zakończone efektem jojo,
- Brak regeneracji, snu i zła jakość snu,
- Antykoncepcja hormonalna, leki diuretyki, beta-blokery, statyny ,
- Permanentny stres,
- Uwarunkowania genetyczne,
- Choroby endokrynologiczne, np. Zespół Cushinga.
Najważniejsze fakty
- Insulinooporność to nie choroba! To schorzenie, z którego możesz wyjść za pomocą diety i odpowiedniego stylu życia.
- Insulinooporność może zdiagnozować tylko i i wyłącznie lekarz, dietetyk nie ma takich uprawnień, dietetyk może zasugerować, że coś jest nie tak i trzeba podjąć dalszą diagnostykę.
- Test obciążenia glukozą czyli wypicie bardzo słodkiego płynu i badanie krzywej glukozowi-insulinowej jest bardzo obciążającym badaniem, wykonujemy go tylko na zleceni lekarza i wtedy gdy są do tego odpowiednie podstawy.
- Nie leczona insulinooporność może prowadzić do cukrzycy typu 2.
- Insulinooporność może nasilać inne zaburzenia hormonalne, np. PCOS (zespół policy stycznych jajników) i występować jednoczenie z innymi chorobami, np. Choroby tarczycy.
Jeśli masz problem z insulinoopornością, nie wiesz jak się odżywiać, szukasz pomocy, zapoznaj się z naszą ofertą, na co dzień prowadzimy Pacjentów z takimi schorzeniami. Poznaj naszą ofertę.
Natalia Bugla
Dietetyk kliniczny, psychodietetyk