Gulasz z cukinią, kaszą i kurczakiem
Zdrowa wersja tradycyjnego gulaszu
Porcje
1
Czas:
30 min
Kalorie:
427
Dobre na:
obiad
obiad
Gulasz z kurczakiem i cukinią
Składniki
- oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
- cebula 1/2 szt. (100 g)
- cukinia 100 g (1/3 szt.)
- mięso z piersi kurczaka 100 g
- mąka pszenna 1 łyżeczka (5 g)
- kasza gryczana 50 g
- natka pietruszki do posypania
- ogórek kiszony 2 szt. (60 g)
Krok po kroku – przygotowanie
Krok 1
Cebulę i cukinię pokrój w kostkę. Podsmaż na oliwie.
Krok 2
Do patelni dodaj pokrojone w kostkę mięso. Smaż razem przez 2-3 minuty, następnie całość zalej wrzątkiem, tak aby przykryć powierzchnię składników. Duś przez 10-15 minut
Krok 3
Mąkę rozmieszaj w wodzie (2-3 łyżki). Do zawartości patelni dodaj zawiesinę z mąki i dokładnie wymieszaj i ponownie zagotuj, aby gulasz zgęstniał.
Krok 4
Kaszę opłucz na sicie i ugotuj w wodzie. Ugotowaną kaszę podaj z gulaszem i ogórkiem kiszonym.
Zespół Zdrowy Duet
dietetyk kliniczny, psychodietetyk