Fit brownie – ulubione ciasto osób na diecie
Brownie z fasoli jest ulubionym ciastem naszych Podopiecznych, ale także nas – dietetyków. Jest bardzo szybkie w wykonaniu, a do tego obłędnie smaczne i naprawdę nie czuć w nim smaku fasoli. Już niejedni znajomi myśleli, że jedzą prawdziwe czekoladowe brownie 🙂 Do jego przygotowania są potrzebne m.in. daktyle oraz banan. Dzięki temu nie trzeba dodawać cukru. Daktyle stanowią zdrową wersję słodyczy, a do tego mają wiele wartości odżywczych.
Składniki:
- fasola czerwona w puszce 400 g
- daktyle suszone 120 g
- banan 1 szt.
- jaja 2 szt.
- czekolada gorzka 70-80% 100 g
- kakao 2 łyżeczki (10 g)
- soda oczyszczona 2 łyżeczki (10 g)
Sposób przygotowania:
- Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 15-20 min.
- Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę.
- Fasolę odcedź i dokładnie opłucz pod bieżącą wodą.
- Fasolę i daktyle zblenduj razem, dodaj banana, jajka, kakao i sodę. Wszystko razem wymieszaj.
- Do masy dodaj rozpuszczoną czekoladę.
- Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 40-50 minut.
- Gotowe ciasto podziel na 10 porcji.
Wartość kaloryczna i makroskładniki w 1 porcji:
Energia: 143,4 kcal
Białko: 4,6 g
Tłuszcz: 4,9 g
Węglowodany: 17,6 g
Jako dodatek do ciasta można przygotować domową frużelinę.
Frużelina wiśniowa:
- wiśnie mrożone lub świeże 100 g
- skrobia ziemniaczana 1 łyżeczka (5 g)
- miód 1 łyżka
Zamiast wiśni można użyć innych owoców.
Sposób przygotowania:
- Mrożone wiśnie wsyp do rondelka, przykryj i chwilę podgrzewaj, aż wydzieli się sok.
- Dodaj miód lub inne słodziło np. ksylitol i dokładnie wymieszaj.
- Po chwili odcedź powstały sok od owoców.
- Do miski z sokiem dodaj skrobię ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Do owoców wlej zawartość miski. Mieszaj cały czas, podgrzewając na wolnym ogniu, aż się zagotuje i zgęstnieje.
Wartość kaloryczna i makroskładniki w 1 porcji:
Energia: 104,2 kcal
Białko: 1,0 g
Tłuszcz: 0,4 g
Węglowodany: 23,6 g
Smacznego!