Fit deser bez cukru – chlebek bananowy
Chlebek bananowy to deser, który jest sposobem na wykorzystanie już bardzo dojrzałych bananów. Dzięki temu ciasto nie zawiera dodanego cukru, a sam smak jest rewelacyjny!
Składniki:
- płatki owsiane 220 g
- banany 3 szt.
- jaja 2 szt.
- jabłko 2 szt.
- cynamon 2 łyżeczki
- soda 1 łyżeczka
- orzechy włoskie 50 g
- żurawina (do ozdoby)
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane zblenduj na mąkę.
- Jabłko obierz ze skórki i pokrój w małą kostkę.
- Orzechy posiekaj drobno.
- Powstałą mąkę owsianą wymieszaj z pozostałymi składnikami (oprócz jabłka i orzechów) na jednolitą masę.
- Do masy ciasta dodaj jabłka i orzechy, delikatnie wymieszaj. Wylej do formy.
- Całość ozdób jabłkiem oraz żurawiną (opcjonalnie).
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 30-35 minut. Temperatura – 170 stopni, funkcja góra-dół.
- Z ciasta wychodzi około 10 porcji.
Wartość kaloryczna i makroskładniki w 1 porcji:
Energia: 176,5 kcal
Białko: 5,1 g
Tłuszcz: 5,8 g
Węglowodany: 24,3 g
Smacznego!