WITAMINA D – CZY WARTO SUPLEMENTOWAĆ?

Temat witaminy D i jej suplementacji jest coraz bardziej popularny.

Czy jej stosowanie w postaci suplementów diety ma naukowe, medyczne odzwierciedlenie?

W Polsce niedobór witaminy D stwierdza się u 90% osób dorosłych, dzieci i młodzieży. Powszechnie znanymi skutkami jej niedoboru są krzywica u dzieci, osteoporoza oraz osteomalacja. Wyniki badań wskazują na coraz większy wpływ witaminy D na nasze zdrowie a jej niedobory przyczyniają się do:

  • osłabienia odporności
  • powstawania niektórych nowotworów
  • zwiększonego ryzyka cukrzycy typu 1 i 2
  • nadciśnienia tętniczego
  • chorób sercowo-naczyniowych
  • alergii
  • niektórych schorzeń neurologicznych

Jakie są źródła witaminy D? 

Około 80% witaminy D w organizmie jest syntetyzowane w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego UVB. Witamina D jest też dostarczana z pożywieniem. Najbogatszym źródłem pokarmowym są tłuste ryby, takie jak węgorz, śledź, łosoś, halibut czy makrela (5 – 10 µg) oraz oleje z tych ryb, a także w mniejszych ilościach margaryna, masło, mięsa, czy produkty mleczne oraz grzyby (do 5 µg). Jednak najlepszym sposobem na zapewnienie organizmowi właściwej dawki witaminy D, jest codzienne spędzenie około 15 minut na słońcu. W Polsce synteza witaminy D w skórze może być efektywna w okresie od maja do września. Kąt padania promieni słonecznych jest odpowiedni między godziną 10 a 15 (pod warunkiem, że chmury nie przysłaniają słońca). Wtedy co najmniej 18% powierzchni ciała powinno być wyeksponowane promienie słoneczne (są to nieosłonięte przedramiona i podudzia). Pamiętajcie tylko, że powszechnie stosowane kremy z filtrem, znacząco utrudnia syntezę i wydłuża jej czas. Więc jeśli planujemy krótki pobyt na słońcu, nie musimy używać takich preparatów.  Suplementacja witaminy D Przed rozpoczęciem suplementacji warto zbadać poziom witaminy D w organizmie. Jak to zrobić? Wystarczy oznaczyć stężenie 25(OH)D w surowicy krwi. To właśnie 25(OH)D pełni rolę substratu do syntezy aktywnej formy hormonu 1,25(OH)2D. Według najnowszych zaleceń powinniśmy dążyć do tego, by w naszym organizmie stężenie 25(OH)D wynosiło 30-50 mg/dl.

OKRES ŻYCIA DAWKA WITAMINY D
0-6 miesięcy 400 IU/dobę
6-12 miesięcy 400-600 IU/dobę
dzieci (1-10 lat) 600-1000 IU/dobę*
Młodzież (11-18 lat) 800-2000 IU/dobę*
Dorośli (19-65) 800-2000 IU/dobę*
66-75 lat 800-2000 IU/dobę
> 75 lat 2000-4000 IU/dobę
Kobiety w czasie ciąży i laktacji 2000 IU/dobę
Osoby otyłe podwójna dawka względem rekomendowanej
dla rówieśników

 

IU – ilość jednostek 

*U osób zdrowych przebywających na słońcu z odkrytymi przedramionami i podudziami przez co najmniej 15 minut w godzinach od 10.00 do 15.00 bez kremów z filtrem w okresie od maja do września suplementacja nie jest konieczna, choć wciąż zalecana i bezpieczna.

Jaki suplement wybrać?

Wybieraj witaminę D w formie leku, a nie suplementu diety. Dlaczego nie suplement? W przypadku suplementów diety ich wprowadzenie na rynek nie wymaga kontroli, wystarczy tylko zgłosić ten fakt do GIS. Stąd w suplementach mogą znajdować się różne substancje niepożądane i szkodliwe, a ilość substancji odżywczej może różnić się pomiędzy tymi, które deklaruje producent na opakowaniu. Na przykład, jeśli na opakowaniu jest napisane, że jedna tabletka zawiera 500 IU witaminy D, to wcale nie oznacza, że tak rzeczywiście jest (jedna tabletka może zawierać 700 IU, a druga – w tym samym opakowaniu – 200 IU). Obecnie na rynku dostępna jest witamina D w formie leku: Vigantoletten (tabletki) oraz Vigantol (krople doustne).

A czy Ty suplementujesz witaminę D?

Zadzwoń i umów się na wizytę