Wege pasztet z cukinii

wege pasztet

 Składniki:

  • cukinia 2 szt. 600 g
  • marchew 4 szt. 180 g 
  • cebula 2 szt. 200 g
  • czosnek 2 ząbki 10 g
  • olej rzepakowy 1/3 szklanki – 160 g
  • kasza manna 3/4 szklanki – 150 g
  • koper 1 łyżka
  • sól, pieprz, curry, papryka czerwona – po 1 łyżeczce

Sposób przygotowania:

  • Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na oleju – użyj 2 łyżek oleju czyli 20 g.
  • Do cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Marchew obierz i potrzyj na tarce na grubych oczkach. Marchew podsmaż na oleju razem z cebulką i czosnkiem.
  • Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odciśnij nadmiar wody, która odsączyła się z cukinii.
  • Zawartość patelni wymieszaj razem z cukinią, dodaj kaszę, olej i przyprawy.
  • Przełóż do foremki o wymiarze 25 cm/12 cm.
  • Piecz przez 1 godzinę w 180 stopniach, funkcja góra dół lub termoobieg.
  • Po upieczeniu podziel na 6 porcji.

 

Wartość kaloryczna i makroskładniki w 1 porcji:
Energia: 285 kcal
Białko: 4,6 g
Tłuszcz: 17,6 g
Węglowodany: 25,2 g

 

Smacznego!

pasztet z cukinii