Wege pasztet z cukinii
Składniki:
- cukinia 2 szt. 600 g
- marchew 4 szt. 180 g
- cebula 2 szt. 200 g
- czosnek 2 ząbki 10 g
- olej rzepakowy 1/3 szklanki – 60 g
- kasza manna 3/4 szklanki – 150 g
- koper 1 łyżka
- sól, pieprz, curry, papryka czerwona – po 1 łyżeczce
Sposób przygotowania:
- Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na oleju – użyj 2 łyżek oleju czyli 20 g.
- Do cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Marchew obierz i potrzyj na tarce na grubych oczkach. Marchew podsmaż na oleju razem z cebulką i czosnkiem.
- Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odciśnij nadmiar wody, która odsączyła się z cukinii.
- Zawartość patelni wymieszaj razem z cukinią, dodaj kaszę, olej i przyprawy.
- Przełóż do foremki o wymiarze 25 cm/12 cm.
- Piecz przez 1 godzinę w 180 stopniach, funkcja góra dół lub termoobieg.
- Po upieczeniu podziel na 6 porcji.
Wartość kaloryczna i makroskładniki w 1 porcji:
Energia: 285 kcal
Białko: 4,6 g
Tłuszcz: 17,6 g
Węglowodany: 25,2 g
Smacznego!