Bananowe muffiny bez cukru

Bananowo-owsiane mufiiny z czekoladą idealnie nadają się jako deser, podwieczorek czy smaczne drugie śniadanie do pracy/szkoły. Jest to fajne rozwiązanie dla każdego, kto bardzo lubi słodycze, a nie przepada za jedzeniem m.in. płatków owsianych. Dzięki temu można je w bardzo smaczny sposób przemycić do naszej diety. Zwłaszcza że podczas jedzenia babeczek nie wyczuwamy ich smaku.

 

 Składniki na 12 babeczek:

  • płatki owsiane 200 g (2 szklanki)
  • jaja 2 szt.
  • dojrzały banan 2 szt.
  • jogurt grecki 200 g (może być skyr lub gęsty jogurt naturalny)
  • ksylitol 4 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • czekolada gorzka 50 g
  • rodzynki 30 g (2 łyżki)

Sposób przygotowania:

  • Płatki owsiane rozdrobnij w blenderze, tak aby powstała mąka owsiana.
  • Banany zmiksuj razem z jajkiem i jogurtem.
  •  Do masy bananowej dodaj rozdrobnione płatki, proszek do pieczenia i ksylitol.
  • Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
  • Na koniec dodaj rodzynki oraz posiekaną czekoladę. Wymieszaj razem.
  • Gotową masę przełóż do foremek i piecz w 180 stopniach przez 25 minut (funkcja w piekarniku góra-dół).

 

Wartość kaloryczna i makroskładniki w 1 porcji:
Energia: 148,4 kcal
Białko: 4,3 g
Tłuszcz: 4,9 g
Węglowodany: 21,1 g

 

Smacznego!