Bananowe muffiny bez cukru
Bananowo-owsiane mufiiny z czekoladą idealnie nadają się jako deser, podwieczorek czy smaczne drugie śniadanie do pracy/szkoły. Jest to fajne rozwiązanie dla każdego, kto bardzo lubi słodycze, a nie przepada za jedzeniem m.in. płatków owsianych. Dzięki temu można je w bardzo smaczny sposób przemycić do naszej diety. Zwłaszcza że podczas jedzenia babeczek nie wyczuwamy ich smaku.
Składniki na 12 babeczek:
- płatki owsiane 200 g (2 szklanki)
- jaja 2 szt.
- dojrzały banan 2 szt.
- jogurt grecki 200 g (może być skyr lub gęsty jogurt naturalny)
- ksylitol 4 łyżeczki
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- czekolada gorzka 50 g
- rodzynki 30 g (2 łyżki)
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane rozdrobnij w blenderze, tak aby powstała mąka owsiana.
- Banany zmiksuj razem z jajkiem i jogurtem.
- Do masy bananowej dodaj rozdrobnione płatki, proszek do pieczenia i ksylitol.
- Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
- Na koniec dodaj rodzynki oraz posiekaną czekoladę. Wymieszaj razem.
- Gotową masę przełóż do foremek i piecz w 180 stopniach przez 25 minut (funkcja w piekarniku góra-dół).
Wartość kaloryczna i makroskładniki w 1 porcji:
Energia: 148,4 kcal
Białko: 4,3 g
Tłuszcz: 4,9 g
Węglowodany: 21,1 g
Smacznego!