Czy będąc na diecie, można jeść naleśniki? Takie pytanie często słyszymy w gabinecie od naszych pacjentów, zwłaszcza tych, którzy przychodzą na pierwszą wizytę. 

Jeśli naleśniki zostaną dobrze przygotowane i stanowią zbilansowany posiłek, to oczywiście można je wprowadzić do diety. 

Przedstawiamy Wam nasz ulubiony przepis na naleśniki z mąki orkiszowej.

Składniki na 2 porcje:

  • mąka orkiszowa 90 g (6 łyżek)
  • mleko 1,5% 200 ml
  • jaja 1 szt.
  • jogurt naturalny/twarożek/serek wiejski/skyr 150 g (1 opakowanie)
  • banan 120 g (1 szt.)
  • olej rzepakowy 5 g

Sposób przygotowania:

  • Zmiksuj mąkę z jajkiem i mlekiem.
  • Usmaż naleśniki na małej ilości tłuszczu.
  • Zmiksuj banana z twarogiem.
  • Posmaruj placki twarogiem i zawiń/złóż wg uznania.
  • Zjedz naleśniki z borówkami.

 

Wartość kaloryczna i makroskładniki w 1 porcji:
Energia: 452 kcal
Białko: 28 g
Tłuszcz: 12 g
Węglowodany: 55 g

 

Smacznego!