Pomidorowy sos z cukinii do makaronu

Czasem trudno jest znaleźć pomysł na dobry, bezmięsny obiad, który smakowałby całej rodzinie (bo jak to obiad bez mięsa?!). Czasem trudno jest włączyć do naszej diety warzywa, zwłaszcza te, których nie jedzą nasze dzieci. A czasem po prostu chcemy zjeść coś lekkie. Stąd przyszedł pomysł na taki oto obiad.

W tym daniu główną rolę odgrywa cukinia. Dla wielu z nas jest ona po prostu bez smaku. Jednak ma wiele cennych składników (potas, magnez, żelazo, oraz witaminy A, C, K, B1, beta-karoten), dlatego warto od czasu do czasu ją zjeść. A gdy połączymy ją z innymi warzywami, kaszą czy makaronem oraz odpowiednio przyprawimy, smakuje obłędnie!

 Składniki na 2 porcje:

  • makaron tagliatelle 100 g 
  • cukinia 300 g (1 szt.)
  • marchew 45 g (1 szt.)
  • cebula 100 g (1 szt.)
  • czosnek 10 g (2 ząbki)
  • olej rzepakowy 10 g (1 łyżka)
  • passata pomidorowa 150 g
  • kukurydza konserwowa 90 g (6 łyżek)
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, papryka słodka wędzona

Sposób przygotowania:

  • Cebulę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż na rozgrzanym oleju.
  • Marchew obierz, następnie marchew i cukinię zetrzyj na tarce (na drobnych oczkach).
  • Starte warzywa dodaj do cebuli i czosnku, przez chwilę smaż wszystko razem, od czasu do czasu mieszając.
  • Do zawartości patelni dodaj passatę pomidorową (możesz ją zamienić na koncentrat pomidorowy/pomidory z puszki/świeże pomidory).
  • Całość duś pod przykryciem, aż sos zgęstnieje. Dodaj kukurydzę i przyprawy, wszystko razem wymieszaj.
  • Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie i podaj z sosem.

 

 

Wartość kaloryczna i makroskładniki w 1 porcji:
Energia: 370 kcal
Białko: 11,6 g
Tłuszcz: 7,4 g
Węglowodany: 60,4 g

 

Smacznego!