Niskokaloryczny krem z dyni i marchewki

zupa z dyni

 Składniki:
(całość to porcja dla około 4 osób)

  • dynia około 400 g
  • marchew 90 g (2 szt.)
  • cebula 100 g (1 szt.)
  • por 70 g (0,5 szt.)
  • oliwa z oliwek 40 g (4 łyżki)
  • ziemniaki 140 g (2 szt.)
  • czosnek 4 ząbki
  • masło 20 g (2 łyżki)
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka wędzona

Sposób przygotowania:

  • Dynię umyj, pokrój na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Usuń pestki.
  • Marchew obierz i pokrój w plastry.
  • Na papier do pieczenia wyłóż dynię, marchew, czosnek. Całość skrop oliwą (20 g – 2 łyżki) i posyp przyprawami: zioła prowansalskie i papryka wędzona. Piecz w 180 stopniach, funkcja góra dół, czas – około 20-25 minut.
  • Ziemniaki obierz, zalej wrzątkiem i ugotuj na miękko.
  • Cebulę i pora drobno posiekaj, podsmaż na złoty kolor na oliwie (20 g – 2 łyżki).
  • Upieczoną dynię oddziel od skórki, a czosnek obierz z łupin. Następnie wszystkie składniki zmiksuj razem wraz z dodatkiem przegotowanej wody (około 2-3 szklanki).
  • Zupę dopraw solą, pieprzem i papryką wędzoną.

 

Wartość kaloryczna i makroskładniki w 1 porcji:
Energia: 215 kcal
Białko: 3,3 g
Tłuszcz: 14,7 g
Węglowodany: 15,2 g

 

Smacznego!

krem z dyni i marchewki