Pesto z pietruszki – bogactwo witaminy C

Pesto to zielony sos, który pochodzi z Włoch, a jego głównym składnikiem jest bazylia.

W Polsce również jest dość popularnym sosem, którego można używać na wiele sposobów. Dodajemy go do dań z makaronem, grzanek, tostów, sałatek czy serów. Gdzie możemy kupić pesto? Prawie w każdym supermarkecie, ale zazwyczaj ich skład nie należy do najlepszych. Co zrobić w tej sytuacji? Przygotować domowe pesto 🙂 Zajmie nam to zaledwie 10 minut. No, chyba że bardzo wolno poruszacie się w kuchni, to na pewno zajmie Wam to więcej czasu :p

Oto moja propozycja na pesto z pietruszki:

  • pietruszka nać 2 lub 3 pęczki
  • czosnek 2 ząbki
  • sok z 1/2 cytryny
  • migdały 15 g
  • nasiona słonecznika 15 g
  • oliwa z oliwek 2 łyżki 20 g
  • przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania: zmiksuj wszystko w blenderze. 

Pewnie zastanawiacie się, ile kalorii ma takie pesto? Jeśli zliczymy kalorie z podanych wyżej składników, to wychodzi nam około 405 kcal. Jak na sos czy dodatek np. do makaronu to dość sporo. Pamiętajcie, że takie pesto wystarczy dla całej rodziny.

Gotowe pesto możecie przechowywać do tygodnia w lodówce, najlepiej w szklanym naczyniu.