Fit deser bez cukru – chlebek bananowy

Chlebek bananowy to deser, który jest sposobem na wykorzystanie już bardzo dojrzałych bananów. Dzięki temu ciasto nie zawiera dodanego cukru, a sam smak jest rewelacyjny!

 

 Składniki:

  • płatki owsiane 220 g
  • banany 3 szt.
  • jaja 2 szt.
  • jabłko 2 szt.
  • cynamon 2 łyżeczki
  • soda 1 łyżeczka
  • orzechy włoskie 50 g
  • żurawina (do ozdoby)

Sposób przygotowania:

  • Płatki owsiane zblenduj na mąkę.
  • Jabłko obierz ze skórki i pokrój w małą kostkę.
  • Orzechy posiekaj drobno.
  • Powstałą mąkę owsianą wymieszaj z pozostałymi składnikami (oprócz jabłka i orzechów) na jednolitą masę.
  • Do masy ciasta dodaj jabłka i orzechy, delikatnie wymieszaj. Wylej do formy.
  • Całość ozdób jabłkiem oraz żurawiną (opcjonalnie).
  • Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 30-35 minut. Temperatura – 170 stopni, funkcja góra-dół.
  • Z ciasta wychodzi około 10 porcji.

 

Wartość kaloryczna i makroskładniki w 1 porcji:
Energia: 176,5 kcal
Białko: 5,1 g
Tłuszcz: 5,8 g
Węglowodany: 24,3 g

 

Smacznego!